turutan anak

16

Written on 8:34 PM by eli.Suhaili

anak kedua kadang - kadang :

  1. seperti anak yang terbiar. kaum kerabat jarang tunjuk mereka peduli pada kita. bagi mereka, kita boleh berpijak atas kaki sendiri.
  2. agak sensitif. kita paling tak suka kalau dibanding bezakan dengan adek - beradek yang laen. sensitif. kita lagi hebat daripada diowang apa.
  3. pandae urus diri. tak payah suruh - suruh kita buat sesuatu kerja. kita boleh buat sendiri lah.
  4. tak suka diberi arahan. sebab kita tahu kita boleh. jangan bagitawu itu ini sesuka hati. *rujuk #3.
  5. kena marah lebih teruk dari yang laennya. sebab kita ni bukan nya mahu cari pasal, lebih baek diam kalau tak mawu pergaduhan jadi bermusim. duduk diam, dan terima saja kemarahan orang laen.
  6. degil. kalau kita mawu yang itu, yang itulah kita akan cari sampai dapat, tak kira dengan macam mana cara sekalipun.
  7. suka membazir. beli barang tak ingat dunia. kemudian menyesal tak guna. niat di hati mawu beli olive oil, terbeli dapur gas panasonic ( sebab sale ! )
  8. egonya tinggi. jangan haraplah nak mengaku apa - apa atau buat sesuatu kalau tak kena gaya. apa pun yang terjadi, egois mesti dipelihara. menyesal kira laen.

inilah anak kedua. bukan semua anak kedua macam ni, sekadar melihat pada cermin sendiri sahaja.

anak sulong macam mana pula ? yang bongsu bagaimana ?

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

16 Comments

  1. yana comei ! |

    kalo anak ketiga plak?
    huhu..

     
  2. roy.fatul |

    saya anak bongsu!!













    xde point~
    haih~
    :|

     
  3. hadio69 |

    sy SEDANG mnjadi ank yg baik haha

     
  4. Azmir |

    yg anak ketiga tuh...
    bajet cute...

     
  5. yana comei ! |

    huhu..
    ak dpt 1 fakta yg mnarik![sbnr ye hnya la auta semata-mata]

    anak sulung -> agk berdikari sbb kne take care adk2 mereka tetapi mereka juga slalu budget hot,,

    ank ketiga -> slalu berasa diri mereka tdk dihargai sgt and sgt low profile wlpun sdr die cute & kwn2 mereka sgt jeles terhadap ke-cute-an mereka..

    anak bongsu -> slalu nya rapat n manja dgn keluarga mereka..(yg nie btul sbb ini adalah berdasarkn pengalaman ak)


    --> sile jgn terasa ok! sorry ek kalo terasa..

     
  6. yana comei ! |

    ini bru btul fakta yg bleh dipercayai..ak wat research kat intrnt td (rjn x ak?rjn kn..hehe)

    ANAK SULUNG
    personaliti:

    1. anak sulung dikaitkan dengan sikap pelindung, suka bertolak ansur serta ego
    2. sering berjaya dalam hidup
    3. lebih pandai mengambai hati orang tua
    4. nilai tanggungjawab yang tinggi

    ANAK TENGAH
    personaliti:

    1. Lebih berdikari berbanding dengan si sulung atau adik beradik yang lain.
    2. lebih percaya dengan keyakinan diri
    3. suka mencuri perhatian dengan cara tersendiri
    4. sering merasakan diri mereka terpinggir
    5. terlalu mengalah

    ANAK BONGSU
    personaliti:

    1. Ceria dan berkeyakinan tinggi
    2. Amat manja
    3. Berkeinginan dan bercita-cita tinggi
    4. Sukar membuat keputusan

    ANAK TUNGGAL
    personaliti

    1. Sering merasakan diri mereka kesunyian
    2. Lebih berkeyakinan kerana sudah biasa segala yang dihajati tercapai
    3. Lebih bijak bergaul
    4. lebih cepat matang
    5. terlalu rapat dengan ibubapa walau usia makin meningkat
    6. sukar bertolak ansur dengan individu lain

    --> ade jgk yg sme dgn tekaan ak..hehe..

     
  7. roy.fatul |

    saya anak bongsu..
    saya ada abang..
    saya x manja dgn kluarga..
    sy manja dgn tman wanita SAHAJA! :P
    abg sy x bajet hot..
    sbb die mmg x hot..
    die mcm x brdikari je..
    tp nk tunjukkan yg die bleh brdikari..
    huu~

     
  8. sarah |

    ANAK SULUNG
    personaliti:

    1. anak sulung dikaitkan dengan sikap pelindung, suka bertolak ansur serta ego
    2. sering berjaya dalam hidup
    3. lebih pandai mengambil hati orang tua [bodek. *kaching kaching!]
    4. nilai tanggungjawab yang tinggi


    jeng jeng jeng. akulah si anak sulong! *muke bangge yg taleyh blah*

     
  9. aBiR aBhAr |

    ANAK SULUNG

    1. Kebiasaannya dilahirkan hensem. Yalah kan hasil pertama percantuman gen mak bapak.

    2. Kebiasaannya menjadi anak harapan dan kebanggaan keluarga. Lebih2 lagi lelaki. Kalau anak sulung ni perempuan, dia akan selalu disuruh jaga adik atau memasak.

    3. Anak sulung ni kebiasaannya bijaksana. Haha.

    4. Mereka juga dididik supaya bertanggungjawab dan protector kepada adik2

    5. Jika bapa sudah meninggal dunia, anak sulung kena ambil alih tugas bapa.

    dan YANA

    anak sulung memang HOT k..
    weeee

     
  10. eli.suhaili |

    ahah! angguk angguk je baca yang yana post dr tenet tu.
    heeee ;D

     
  11. ning8poc |

    haha.
    Saya anak kedua yang sangat bahagia.
    maklumlah, satu-satunya putri dalam family =P

     
  12. roy.fatul |

    anak bongsu biasenye dilahirkan comel~
    JANGAN BANTAH!!

    xde sape lg anak bongsu cni??
    huu~

     
  13. anak mawi |

    anak bongsu akan dianggap dan dilayan seperti seorang kanak kanak yang tidak akan dewasa, sampai bila bila.

     
  14. aBiR aBhAr |

    saya setuju dgn anak mawi..
    anak bongsu ni
    ngade2
    manaj x bertempat..
    bajet kecik je..
    ngade2..
    rase mcm nak tumbuk2 je..
    haha

     
  15. roy.fatul |

    fuhhh..
    nasib baik aku anak kedua..
    :)

    kalo x, msti kene tumbuk ngan abi.
    haha

     
  16. miss alice |

    aku pon anak kedua!
    second is great!!
    yeah~

     

Post a Comment